Fly Fishing Forum - Reply to Topic
Propwash A boat is a hole in the water into which you pour... good times!

Thread: Stupid boater move #1 Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Fly Fishing Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options
Rate Thread
If you like, you can add a score for this thread.

Topic Review (Newest First)
04-04-2003 07:38 AM
jfbasser When operating an engine with ears the water pump flow is effected by the water pressure in the hose. Use of ears to evaluate water pump work is generally not a good idea. Nearby lakes are a help.
04-03-2003 05:36 PM
JimW Steelheader(s),

Your right guys. When I looked at the impeller it was OK but some of the O rings we just missing. Could have been the last replacement or that they just burnt up. It looked to me like there was not as much volume of water coming out of the engine when I ran it with water before changing the pump. I decided to err on the side of caution but it may have been good for another year or two.
04-03-2003 05:28 PM
Steelheader69
Did you try running the boat first

I was curious if you ran the boat to see if the water pump was working? It's pretty easy to see if it's working properly. It's not good to run it dry, and some engines are more finicky then otheres. But I've done similar thing myself. But luckily wasn't my fault and nothing happened. I've only had jet pumps. And had the attachment drilled in so I could run a hose to it (impossible to get big enough tank to run a jetpump lol). I hooked it up and was doing tune-up on boat. Well, kids were playing in side yard as I was running the boat to make sure the cleaner ran through the carbs. I ran upstairs really quick and came back downstairs to hear the sound of dry running. Come to find out kids had kinked hose and virtually no water was coming into engine. It ran for a good 20-30 seconds dry. I rehooked up engine and watched water flo. It worked great. Took it to lake, it was fine too. Water was coming out, so pump was working (watch the pressure, if it's coming out in spurts or not at all you have a problem). I have a friend who's an ex marine mechanic, and that's one of the "scare you into changing" parts. Mine was fine. But this way my old tank Evinrude. Couldn't do much wrong with that jet engine. LOL
03-25-2003 10:20 AM
steelheadmike
Did

I did the same thing on another engine. I ran it for about a minute before realizing my error. After calming down and reassuring myself that all would be ok I called my dealer to wich they told me to bring it in and they would most likely replace the pump. I weighed the cost and decided I should at least take her out and see what if any damage was done. Its now been 3 years and no problems.
03-23-2003 08:41 AM
bcasey Those water pump rehabs get pretty regular, especially for those of us who ply the flats alot. Not a bad idea to learn the how to's of this task, It's gonna be performed every year in my case!
03-22-2003 06:39 PM
JimW While multi-tasking (that's keeping the kids out of trouble and any other single task for me) I turned the boat off, and turned off the hose so it wouldn't flood the driveway while I pushed the munchkin on the swing for a while. After the kids had a dad fix I went back to work on the boat. Earmuffs on the engine OK, start it up, Oh Chit - I realized I had forgotten to turn the water back on after running the engine for about 20 seconds.. I shut down the engine and consulted the boat shop, they said I may be ok but the water pump might be gonzo and replacing it wouldn't be a bad idea. ~$60 for the parts and about 8hrs of labor later I'm back in biz. I learned to be more careful and check everything twice and I got a much better understanding of the engine shift linkage and lower unit. I still can't believe where they put the water pump - Wow!

Brian, I did register the boat but not the trailer. Thanks for the heads up though.
03-22-2003 08:38 AM
Penguin
I suspect...

The Enforcement Fine Nazi Swat Team is on the way...

Placing the prop in gear will sometimes have an unexpected effect on the hose and muffs...The prop usually wins!:hehe:
03-22-2003 08:33 AM
bcasey I'm afraid to ask, but did you turn the hose ON? Also, Jim be aware that you might be hit with a fine for not registering with-in the required 10 days of purchase. New way for a revenue stream by the Gov. during these times of budget crunch.
03-21-2003 08:25 PM
JimW
Stupid boater move #1

Well I might as well fess up now before someone rats me out. When I got the boat last year it was November and I did not register it. Deciding to winterize it I got the manual, read up on the motor and consulted a local shop. The show was a great help and pointed me in the right direction. Well there I was changing the fluid in the lower unit, greasing every fitting and friction point I could find, ya know doing all the right things. Well I'd run the engine for a while after dumping some stabil in the tank. Everything was going along nicely. I blasted out the carbs with some boat version of gumout and was ready to fog. Of course whenever I was running the engine I attached the hose via that ear muff looking thing. Guess what I did next.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 01:59 AM.



Copyright Flyfishingforum.com (All Rights Reserved)