weedguards [Archive] - Fly Fishing Forum

: weedguards


marvin
04-04-2002, 09:43 AM
Need to tie a bunch of flies with weedguards, and am trying to balance ease of tying (lazy? who, me?) with effectiveness of guard.

Mono? Wire? Loops? Posts?

Help!!!

striblue
04-04-2002, 10:22 AM
Marvin... why ? for striper Flys? I don't think you need them.. Is it Striper flys you are talking about or general Bass flys.?

John Desjardins
04-04-2002, 10:57 AM
I've been tying for freshwater stuff with double mono weed guards this year. I haven't liked the single loops because after a period of time stuck in a fly box the mono takes a set and the point is sticking out to catch weeds.

What I do is take a 6-8" piece of 20-30 # maxima and flatten both ends with pliers. Wrap thread ~ 1/3 of the way down the hook bend. The flattened ends of the mono get tied down, 1 per side, on the side of the hook bend, with the mono forming a loop between the sides. Add zap a gap to seal the threads as needed. Push the loop out of the way & tie the fly.

Leave a little space at the head of fly to tie in the weedguard. When you are finished tying the fly pull one side of the mono forward and size the weed guard. Flatten the mono at the tie in point. Pull the mono loop taught and flatten the second piece of mono at the same location as the first. Tie them both in and tug on the loop to make any minor adjustments.

It took far longer to type or read this than it takes to make the loops this way. I'll take a picture of a fly with a weed guard tied this way this tomorrow if your interested Marvin.

marvin
04-04-2002, 12:00 PM
Thanks John (D)- the description seems pretty good, but I'll always look at a pic given the opportunity. How much space do you generally leave between the point and the loop? I assume that I'd want the minimum possible distance that still provides some coverage?

John (M)- this is for an upcoming FL trip- and BTW, you DO realize that you're crushing a lot of egos with all those posted images? ;)

John Desjardins
04-04-2002, 12:25 PM
Marvin I try to leave a little space between the point & the loop. The picture below shows the spacing but the double loop doesn't show up that well.